2-9 yıldır kiracı olanlar dikkat! Düşük kira için formüller listelendi o detaylara dikkat edin

2-9 yıldır kiracı olanlar dikkat! Düşük kira için formüller listelendi o detaylara dikkat edin

Uzun süredir kiracı olarak yaşamını sürdüren vatandaşlar için yüksek kirayı önlemenin formülleri açıklandı. Yetkililer tarafından yeni detaylar vatandaşlara sunuldu.

Ülkemizde yaşanan enflasyon dalgalanmaları nedeniyle konut ve kira fiyatlarında zaman zaman çok büyük yükselişler yaşanmakta. Vatandaşlar bu durum için çözüm beklerken yeni çalışmalar bakanlıklar tarafından açıklanmaya başladı.

Yüksek kira fiyatlarını kontrol altına almak için atılacak adımlardan biri, kamu çalışanlarına yönelik kira desteği sağlanmasıdır. Büyükşehirlerdeki memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı sağlanacak ve kamu görevlileri bu destekten yararlanabilecektir. Ortalama kira fiyatları ve bölgesel diğer faktörler göz önünde bulundurularak bir geçinme endeksi oluşturulacak. Bu endeks, İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerdeki kira tutarlarının değerlendirilmesine ve yaşamı kolaylaştıracak, harcamaları azaltacak miktarların belirlenmesine yardımcı olacak.

Kira Artış Sınırı Uzatılacak

1 Temmuz tarihine kadar geçerli olan ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme süresi sona erecek. Ancak bu uygulamanın 1 yıl daha uzatılması planlanmaktadır. Yenilenen sözleşmelerde 1 Temmuz öncesindeki sınırlama yüzde 25 olarak uygulanacak, ancak 5 yıldan daha uzun süreli sözleşmeler bu düzenlemenin dışında kalacak.

ss-2023-05-28t205245-510.jpg

Kira artışlarına ilişkin yasal düzenleme Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonunda diğer ilgili bakanlıkların katkılarıyla yapılıyor. Bu düzenleme kapsamında "hapis cezası, adli para cezası veya para cezası" gibi üç alternatif üzerinde çalışılıyor. Taşınmazın yaşına, büyüklüğüne, kat konumuna, konumuna ve niteliğine göre bölgesel değerler belirlenecek.

Yeni Kanun Tasarısı Hazır

1 Eylül'den itibaren, devam eden kiracı-ev sahibi sorunlarında arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecek. Kira ile ilgili anlaşmazlıklar için önce arabulucuya gidilmesi gerekecek ve ardından dava açılabilecektir. Bu dava sürecinde kira bedeli yüzde 25 sınırına tabi olmadan belirlenecektir. Kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre değişim oranı ve benzer konutların fiyatları dikkate alınacaktır.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkların giderilebilmesi için yeni kanun tasarısı hazırlanmış durumda. Tasarının detayları henüz açıklanmasa da yaz aylarının gelmesiyle birlikte tasarının tüm ayrıntıları belli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum