3 ile 15 yaş arasındaki çocuklar için uzmanlar uyardı! O hastalığa dikkat etmek hayati önem taşıyor

3 ile 15 yaş arasındaki çocuklar için uzmanlar uyardı! O hastalığa dikkat etmek hayati önem taşıyor

Uzmanlar tarafından yapılan uyarıyla birlikte 3 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda görülen ishal rahatsızlığı için dikkat edilmesi gerekenler listelendi.

Çocuk ishali, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. İshal konusunda bazı durumlar için uzmanlar uyarıda bulundu. İshal rahatsızlığı olan çocuklarda sıvı dengesi oldukça önemlidir. İshalin birçok farklı nedeni olabilir, ancak çocuklarda en yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:

Çocuk İshali Neden Olur?

Virüsler veya bakteriler sindirim sisteminde enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle güvenli olmayan su veya gıdaların tüketilmesiyle bulaşır.

Çocuğun beslenmesinde ani değişiklikler, özellikle yeni ve farklı yiyeceklerin tüketilmesi ishale yol açabilir. Özellikle seyahat sırasında farklı ülkelerin yemekleriyle temas etmek, çocuklarda sindirim sistemi tepkisine neden olabilir. Antibiyotikler, çocuğun bağırsak florasını etkileyerek ishale yol açabilir. Antibiyotik kullanımı, sağlıklı bağırsak bakterilerini öldürerek patojen bakterilerin büyümesine olanak sağlayabilir.

hastalik.jpg

Bazı çocuklar, süt ürünleri, laktoz veya glüten gibi bazı gıdalara alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda, alerjik reaksiyon ishale neden olabilir. Sıcak havalarda veya şiddetli terleme durumlarında su kaybı oluşabilir ve bu da ishale neden olabilir.

Uzman İsim O Konuda Uyardı

Çocuklar için sıvı dengesinin korunmasının oldukça önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Erol, “İshal çocuğunuza sıvı kaybettirip, miktarına göre hafif halsizlik, yorgunluktan, hayati tehlike oluşturacak kan basıncı düşüklüğüne kadar uzanan bir yelpazede zarar verir. Bu yüzden ishalle kaybedilen sıvının hızla yerine konması en önemli tedavi basamağıdır. Emzirme döneminde ise emzirmeye devam edin. Okul öncesi dönemde ise ekstra su verin. Verdiğiniz sıvıları kusuyorsa doktorunuzla iletişime geçin” ifadelerini kullandı.

Çocukların İshal Olmaması İçin Neler Yapılabilir?

  • Çocukların ellerini sık sık ve düzgün bir şekilde yıkamalarını sağlayın. Tuvalet kullanımından sonra, yemek öncesi ve yemek sonrası gibi önemli zamanlarda ellerini yıkamalarını hatırlatın.
  • Çocuğunuzun gıdalarını güvenilir kaynaklardan temin edin ve taze sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketin. İyi pişirilmiş gıdaları tercih edin ve bozulmuş gıdalardan kaçının.
  • Çocuğunuzun rutin aşılarını tamamlamasını sağlayın. Özellikle rotavirüs aşısı, çocukluk çağı ishali riskini azaltabilir.
  • Evde ve çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda temizlik önlemlerini uygulayın. Yüzeyleri temizleyin, oyuncakları düzenli olarak yıkayın ve temiz bir çevrede yaşamasına özen gösterin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.