Atakum sahilinde yaşanan kıyı erozyonu Büyükşehir gündeminde

Atakum sahilinde yaşanan kıyı erozyonu Büyükşehir gündeminde

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum sahilinde yaşanan kıyı erozyonunu Samsun Büyükşehir Belediyes Meclisi’ne taşıdı. İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin de aynı konuda soru önergesi verdiği mecliste konuşan Başkan Deveci, “O barınağın mendireği uzatılmadan, o sahilde bir şey yoktu. Ne zaman uzatıldı, işte on yıl içerisinde bu hale geldi. Demek ki denizden aldığınızı, denize geri vereceksiniz” dedi

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Atakum sahilinin Çakırlar Yalı Mahallesi bölgesinde yaşanan kıyı erozyonunu Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme getirdi. Önceki haftalarda Atakum sahilinde erozyona uğrayan alanda onlarca ağaç köklerinden sökülmüş, mahalleli erozyon nedeniyle ağaçların kaybedilmesine tepki göstermişti. Başkan Deveci de alanda inceleme yaparak, Atakum sahili için akademik bir kurulun çalışması gerektiğini söyleyerek konuyu Büyükşehir Meclisi’ne taşıyacağını belirmişti. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı oturumunda Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Üyeleri Ayhan Ayvaz, Füsun Uzun ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Atila Tekcan ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Üyesi Hasan İpek yazılı soru önergesi verirken, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci de, “O barınağın mendireği uzatılmadan, o sahilde bir şey yoktu. Ne zaman uzatıldı, işte on yıl içerisinde bu hale geldi. Demek ki denizden aldığınızı, denize geri vereceksiniz” diye konuştu.

“YAPILAN HER İŞ SAHİLLE KARAYI AYIRDI”

Dereköy Balıkçı Baranığa’nın geçmişini bildiğini ifade eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Ben o zaman Taflan’da oturuyordum. Rahmetli Baki Gevez, DSİ müdürüydü. Balıkçı Barınağı’nın mendireğinin uzatıldığı tarihte orada Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın tesisleri vardı. Kısa bir süre sonra o tesislerin önündeki kumsal deniz tarafından alındı. Hatta deniz, orada bulunan havuza kadar müdahale etti. O zaman biz dilekçe verdik. Hatta şunu yaptık. DSİ Genel Müdürlüğü’nde buna benzer modelleme sistemi var. DSİ Genel Müdürlüğü’nde Karadeniz’in 25-30 yıllık dalga seyiri var. Ona göre, orada bir rapor hazırlattık. O raporu da Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlara verdik. Şimdi ise o raporu verdiğimiz kurumlarda da bulamıyoruz. Dediler ki bize, bu uzatma devam ederse bu şekliyle, tarif ettikleri yer polis kolejinin şu anda bulunduğu yer, 7-8 yılda bu sahilin kumsalı denizle karışır, orada kumsal kalmaz. Her yere başvurduk. O balıkçı barınağının 60-70 metrelik uzantısını kısaltmak yerine, o denize bir yığın masraf edildi. Her yapılan iş sahille karayı birbirinden ayırdı. Şu anda polis kolejinin oraya kadar geldi. Orada sadece bir çalışma yapmak, kum doldurmak yetmiyor. Oradaki balıkçı barınağının mendireğinin kısaltılması lazım. Bunun için mühendis olmaya da gerek yok. O barınağın mendireği uzatılmadan, o sahilde bir şey yoktu. Ne zaman uzatıldı, işte on yıl içerisinde bu hale geldi. Demek ki denizden aldığınızı, denize geri vereceksiniz. Eğer bu yapılırsa, orada 60-70 metrelik bir kısaltma olursa, o diğer palyatif tedbirlerle 5-6 yılda Taflan ve Dereköy arasındaki o sahil eski haline kavuşur. Bunu herkes söylüyor” dedi.

BAŞKAN DEMİR: “EROZYON ENGELLENECEK”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Sayın başkanım kısaltma yetmiyor. Şu anda bu konuda bir proje çalışılıyor. Bir proje üretildi ve uygulanacak. Mesele çözüme kavuşuyor. Buna bağlantılı olarak ifade ediyorum, bizim özellikle şu anda Kurupelit’teki Balıkçı Barınağı’nın, marina diye ifade edilen yerle ilgili burada konuştuğumuz konulara sebebiyet verecek bir projenin uygulanması asla söz konusu değil. Özellikle Dereköy’deki barınaktan sonra gelen Çatalçam sahilindeki kıyı erozyonunun nedeni doğru. Biz de bununla ilgili toplantı yaptık tekrar. Altyapılar Genel Müdürlüğü bununla ilgili de ödenek aktarımı gerçekleştirilecek. Ama konuya sebep olan şey, Dereköy’deki barınağının yapım şekli. Geçmişte bir kısım yapılan şeyler hatalı olmuş olabilir. Altyapılar Genel Müdürlüğü bizim de takibimizle birlikte OMTEL Otel’den, Dereköy Balıkçı Barınağı’na kadar çalışmamız devam ediyor. Erozyon engellenecek. Altyapılar Genel Müdürlüğü bununla ilgili teknik çalışmayı yaptı, kararını verdi” diye konuştu.

İYİ PARTİ VE CHP’DEN ATAKUM SAHİLİ ÖNERGESİ

İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin Samsun Büyükşehir Meclisi’ne verdikleri yazılı önergede ise meclis üyelerinin akademisyenler ve uzmanlarla gerçekleştirdiği görüşmelerden sonra tespit edilen sorunlar şu şekilde ifade edildi: “19 Mayıs İlçesi, Dereköy mevkiinde yapılan balıkçı barınağının mendireği uzatıldıktan sonra Taflan, Çatalçam sahilinde yaşanan kum çekilmesi ve dalga hareketleri ortadadır. Bunla ilgili Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenlerin geçmişte hazırladıkları rapor ve bu raporda belirtilen tahminler maalesef ortaya çıkmaya başlamıştır. Raporda Kızılırmak üzerine yapılan Altınkaya ve Derbent barajlarının işletmeye açılmasından sonra burada oluşan kıyı hareketleri anlatılmaktadır. Ayrıca Samsun kıyı sorunları saha inceleme ve seminerlerinin raporları incelendiğinde, özellikle Taflan, Çatalçam bölgesinde kıyı erozyonu nedenleri anlatılmıştır. Bu raporda nedenler anlatıldıktan sonra çözüm olarak Dereköy sahilindeki balıkçı barınağının batısında biriken kumların, en doğudaki mahmuzun doğusunda kalan kıyıya taşınarak buradaki kıyının eski halinden en az 50 metre kadar daha denize doğru kaliteli kum ile acilen doldurulması gerektiği, uzun vadede barınağın mendireklerinin yerinden sökülerek, doğal kum akışının yeniden temin edilmesi denmektedir. İlgili rapor soru önergemizin ekinde mevcuttur. Kurupelit mevkiinde yapılan marina, yapıldıktan sonra aynı bölgenin doğusundaki sahilde kum çekilmesi olmuştur. Sahil büyük taşlarla korunmaya çalışılmaktadır. Yine aynı görüş mevcut marinanın önüne tekrar bir marina yapılırsa açının büyüyeceği ve Türk-iş mevkiine kadar sahildeki kumun çekileceği uzmanlarca belirtilmektedir. Buna örnek olarak Sakarya Karasu’yu gösterebiliriz. Bu da Atakum sahilinin yok olması anlamına gelmektedir. Rapor yukarıda yazılı nedenlerle Kurupelit’teki mevcut marinanın üç yılda bir tarama gemisiyle temizlenerek kullanılabileceği değerlendirmektedir. Bu çalışma ile ilgili maliyet hesabı ve tekniği Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı yazısını önerge ekinde mevcuttur.” Yazılı önergede aynı zamanda Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na da şu sorular yöneltildi: “Atakum sahilini korumak, çevre tahribatını önlemek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak bir çalışma yürütülmekte midir? Herhangi bir çalışma varsa hangi aşamadadır? Diğer kamu kurumları tarafından herhangi bir çalışma veya proje var mıdır, varsa hangi aşamadadır? Konunun önemi açısından Belediye Meclisimizce bir komisyon kurulmasını, oluşacak bu komisyonun tüm sahil ve marina projesi hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden ve diğer konunun uzmanları akademisyenlerden destek alarak çalışma yapmasını ve Belediye Meclisimizin bu konuda daha detaylı bilgilendirilmesini hakkında ne düşünmektesiniz?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.