Kazdağları’nın Hazinesi: Kuzugöbeği Mantarı

Kazdağları’nın Hazinesi: Kuzugöbeği Mantarı

Köylüler tarafından ormanlardan toplanan kuzugöbeği mantarının özü Arge firması tarafından başka ülkelere yüksek fiyatlardan satılıyor.Kuzugöbeği mantarı Edremit Körfezi'nde köylüler tarafından Kazdağları’ ndan toplanarak...

Köylüler tarafından ormanlardan toplanan kuzugöbeği mantarının özü Arge firması tarafından başka ülkelere yüksek fiyatlardan satılıyor.

Kuzugöbeği mantarı Edremit Körfezi'nde köylüler tarafından Kazdağları’ ndan toplanarak kilosu bin liraya kadar satılmaktadır. Bitki özü üretimi üzerine çalışan bir Arge firması tarafından köylülerden alınan kuzugöbeği mantarı, özü çıkarılarak ilaç sanayisi için ihraç edilmektedir.

Kuzugöbeği mantarı mart ile mayıs ayları arasında ormanlardan toplanıyor. Gerek besleyici değeri gerekse köylülere geçim kaynağı olması bakımından oldukça değerli bir bitki türüdür. Yaş halinin kilosu 200 lira, kurusu ise bin liraya varan fiyatlardan satılıyor.

Arge firmasının sahibi olan Faruk Durukan, AA muhabiriyle olan görüşmesinde kuzugöbeği mantarının özünü ilaç olarak Norveç ve İsveç’e sattıklarını ve Norveç’te kozmetik ürünlerde kullanıldığını belirtmektedir. Ayrıca bu mantarın alternatif tıpta antimikrobiyal olarak kullanıldığını da dile getirmiştir. Bu değerinden dolayı da kuzugöbeği mantarıyla ilgili üniversitelerde önemli çalışmalar yapıldığını ancak laboratuar ortamında üretiminin yapılamadığını belirtmiştir. Bir ton mantardan ancak bir kilo öz elde edilebildiğini ve mantarın işlenmesi ve öz elde sürecinin oldukça zor bir süreci gerektirdiğini de sözlerine eklemiştir.

Firmanın uzman eczacısı Filiz Özler bitki özüyle ilaç yapımından sorumludur. Filiz Özler B1; B2 ve C vitaminlerini içeren kuzugöbeği mantarının kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından oldukça zengin olduğunu ve bundan dolayı insan sağlığı için önemli bir yere sahip olduğunu belirtmiştir.

Filiz Özler ormanlardan toplanan ve oldukça pahalı olan bu değerli mantar türünün korunmasına dikkat çekmiştir. Özellikle kuzugöbeği mantarının bilinçsiz toplanması, küçükken kökleriyle birlikte toplanmasından dolayı mantarın bölgede azaldığını vurgulamıştır. Mantar türünün gelecek yıllarda devamının sağlanması için yetişkin mantarların toplanması gerektiğini belirtmiştir.

Köylüler tarafından ormanlardan toplanan kuzugöbeği mantarını küçükken toplamak, toplarken sporlarını ve kökünü toprakta bırakmak mantarın gelişmesini ve çoğalmasını olumsuz etkilemektedir. Bu mantar türünün yetiştirilmesi ve toplanması aşamasında en önemli püf nokta mantarın yeterli büyüklükte toplanmasıdır. Bilinçsiz toplanması sebebiyle ilerleyen yıllarda bu mantar türünün azalarak yok olacağı ve köylüler için önemli bu geçim kaynağının bitebileceği belirtilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.