Kiracılar için duyuruldu! Yazılanın dışına sakın çıkmayın hangi durumlar için kira sözleşmesi sona erebilir

Kiracılar için duyuruldu! Yazılanın dışına sakın çıkmayın hangi durumlar için kira sözleşmesi sona erebilir

Kira sözleşmesi kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmanın sağlandığı en önemli belgelerden bir tanesi olmaktadır. Hangi durumlarda sözleşme feshedilebilir?

Kiracı ve ev sahipleri için en önemli belgelerden birisi olan kira sözleşmesi iki tarafında haklarını korumakta. Korumaya alınan hakların kötü şekilde etkilenmemesi için her iki tarafında yazılan şartlara uyması gerekiyor. Peki özel durumlarda kiracı bu sözleşmeyi bitirebilir mi? Hangi durumlarda kira sözleşmesi feshedilebilir?

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Sona Erer?

Kira sözleşmesi, çeşitli durumlarda sona erebilir. Bunun birçok farklı yolu olsa da hukuksal olarak şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İşte kira sözleşmesinin sona ermesine neden olabilecek bazı durumlar:

  • Sözleşmenin süresinin dolması: Kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılmışsa ve sözleşme süresi sona erdiyse, sözleşme sona erer. Taraflar, yeni bir sözleşme yapabilir veya mevcut sözleşmeyi uzatabilirler.

  • Tarafların karşılıklı anlaşması: Kiraya veren (ev sahibi) ve kiracı arasında karşılıklı anlaşma sağlanarak sözleşmenin sonlandırılması mümkündür. Bu durumda, tarafların karşılıklı olarak anlaşmaları ve sözleşmeyi sonlandırmak istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir.

  • Kiracının sözleşmeyi feshetmesi: Kiracı, sözleşme süresi içinde veya belirli bir süre sonunda kira sözleşmesini feshetmek isteyebilir. Bu durumda, sözleşmede belirtilen bildirim süresine uyarak ev sahibine yazılı olarak bildirimde bulunması gerekmektedir.

ev.jpg

  • Ev sahibinin sözleşmeyi feshetmesi: Ev sahibi, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda veya kira sözleşmesinde belirtilen hallerde sözleşmeyi feshedebilir. Örneğin, kiracının kira ödemelerini aksatması, mülkü zarara uğratması, kiraya verilen mülkü başka bir amaçla kullanması gibi durumlar sözleşmenin feshedilmesine neden olabilir.

  • Kiracının kirayı ödememesi: Kiracı, kira bedelini belirlenen sürelerde ve şekilde ödememesi durumunda ev sahibi sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olabilir.

  • Taşınmazın yıkılması veya kullanılamaz hale gelmesi: Kiraya verilen taşınmazın yıkılması, afetler sonucu kullanılamaz hale gelmesi veya zorunlu olarak boşaltılması durumunda kira sözleşmesi sona erer.

  • Yasal düzenlemeler veya mahkeme kararları: Yasaların veya mahkeme kararlarının sözleşmeyi sona erdirmesini öngördüğü durumlarda kira sözleşmesi sonlandırılabilir.

Bu durumlar genel olarak kira sözleşmesinin sona ermesine neden olabilecek durumları kapsamaktadır. Ancak, ülke veya eyalet bazında yasal düzenlemeler ve kira sözleşmesinde belirtilen özel hükümler, sözleşmenin sona ermesine ilişkin daha spesifik koşullar içerebilir. Bu nedenle, kira sözleşmesiyle ilgili yasal düzenlemeleri ve sözleşmedeki hükümleri dikkate almak önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.