Sıcak havalar gelirken uzmanlar bir kez daha uyardı! En çok o şehirlerde oluyor

Sıcak havalar gelirken uzmanlar bir kez daha uyardı! En çok o şehirlerde oluyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havalar iyiden iyiye ısınırken vatandaşlar özellikle de bu sıcaklarda piknik, yeşillik, orman, park bahçe gibi yerleri çok daha sık ziyaret etmeye başladı.

Havaların ısınmasının ardından vatandaşlar kendilerini dışarıyla attı. Özellikle de park, bahçe gibi daha serinlik ve huzur dolu alanlarda dolanmayı, sosyalleşmeyi seven vatandaşlar için kene alarmı verildi. Türkiye'de kenenin en çok göründüğü iller belli olurken uzmanlar dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyardı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havalar iyiden iyiye ısınırken vatandaşlar özellikle de bu sıcaklarda piknik, yeşillik, orman, park bahçe gibi yerleri çok daha sık ziyaret etmeye başladı. Vatandaşların yeşil alanlarda daha fazla takılmaya başlamasıyla birlikte kene vakaları da arttı.

SICAK HAVALARA DİKKAT!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Tanyel konuyşa ilgili açıklamalarını iletti.

hjesmf4p6ec7zlpjthtyqg.webp

Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü en çok taşıyan kene türünün 'Hyalomma Marginatum' olduğunu belirten Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı KKKA virüsünü taşıyan bu kenenin en fazla Kelkit Havzası ve bu havzaya yakın kentlerde görüldüğünü belirtti.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK O İLLERDE GÖRÜLÜYOR!

Kene türünün tümünün virüs taşımadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Açıcı,"Yumuşak kene dediğimiz grup daha çok meskenlerde bulunuyor. Tropikal ve sıcak iklim bölgelerinde yaygın olarak görülen kene türlerinin bir kısmı Türkiye'de görülüyor. Bazı viral enfeksiyonları taşıyan 'Ixodıdae' adlı kenelere, Türkiye'de oldukça fazla rastlanıyor. Kenelerin hepsi virüs taşımıyor ama yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki 'Ixodıdae' denilen sert ve yumuşak kene türü enfeksiyona yol açabiliyor" dedi.

Ayrıca kenenin Türkiye'de hemen hemen her yerde görüldüğünü belirten Açıcı "Karadeniz Bölgesi'nde rutubet fazla olduğu için 'Rhipicephalus' denilen kene türü yaygın olarak görülüyor. Sıcak ve kurak bölgelerde ise 'Hyalomma', 'Dermacentor' gibi kene türlerine rastlıyoruz. Kene türleri, bölgenin rutubet durumuna göre değişim gösteriyor. Bazı kenelerin gelişimi için yüzde 80-90 nem yeterliyken, bazı kene türleri için yüzde 60 yeterli oluyor. Türkiye'de KKKA virüsünü en çok taşıyan kenenin 'Hyalomma Marginatum' adlı türüdür. Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük'te 'Hyalomma Marginatum' cinsi daha yaygın olduğundan KKKA hastalığına rastlanma sıklığı bu illerde daha fazla" ifadelerini kullandı.

514918image1.jpg

MEVSİMLERE GÖRE DEĞİŞİYOR!

Basız türlerin mevsimlere göre aktiflik durumlarının da değişim gösterdiğine dikkat çeken Açıcı şunları dile getirdi;

"Bazı türlerin de sonbahar - kış aylarında aktif olduğu bir periyot var. Mesela, yaptığım bir çalışmada kış mevsiminde koyunların kulaklarının içinde 'Rhipicephalus' kenelerinin 'nimf'lerine (ergine benzeyen kene) bol miktarda rastladım. Keneler doğada diğer hayvanlardan da kan emerek gelişimini devam ettiriyor ve sonrasında toprağa düşüp yumurtluyorlar. Böylelikle yeni nesilleri ortaya çıkıyor. Yumuşak ve kumlu topraklarda gizlenmeleri ve yumurtlamaları daha rahat olduğundan buralarda daha fazla kene bulunuyor. Dolayısıyla üremeleri daha da kolaylaşıyor. Bazı türler ise ağaçlık alanları tercih ediyor çünkü kolaylıkla kan emebilecekleri hayvanları bulabiliyorlar. Virüs taşımasa dahi bir kene, virüslü bir hayvanın kanını emerken enfekte olabiliyor. Bulaşan virüs, kene içerisinde ürüyor ve bu virüs doğada kenelerle yayılıyor''

Kenelerin genellikle kısa ot ve çalılarda bulunduğunu dile getiren Açıcı "Pantolon paçasından veya tişört kolundan kene bize tutunabilir. Vücudumuzun her yerinde kene ısırığı olabilir. KKKA için kenenin illaki ısırması gerekmiyor. Bu virüs ayrıca hayvanların üzerindeki kenelerin ezilmesi ve virüs bulaşmış olan kanamalı hastaya temas yoluyla da bulaşabilir. KKKA hastalığına tanı kan örneğiyle konuluyor. KKKA'dan dolayı yüzde 5 civarında ölüm oranı mevcut. Yıllar içerisinde vaka sayıları azaldı. Bu bölgede 2009-2012 yılları arasında çok sayıda vakayla karşı karşıya kaldık. Sağlıkçılar, hastalığın kendilerine bulaşmaması için oldukça dikkatli olmalı. Önceki yıllarda KKKA hastasının iğnesinin batmasından dolayı sağlık çalışanı arkadaşlarımızı kaybettik. Dolayısıyla bizler için önem arz eden bir konu. Uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli. Pantolon paçaları açıkta kalmamalı. Mümkünse açık renk kıyafetler tercih etmeliyiz. İmkan varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanılmalı. Eve döner dönmez tüm vücut kontrol edilmeli. Kene, cımbızla çok sıkmadan oynatarak yavaşça çıkarmalı. Mümkünse kene bir bütün halinde çıkarılmalı. Kişi kendisi çıkaramazsa hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emiyor. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte ediyor. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi uygun değildir çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış oluyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.