Türkiye'de kızamık alarmı! 10 binlerce kişi dikkatli olmazsa kızamığa yakalanacak

Türkiye'de kızamık alarmı! 10 binlerce kişi dikkatli olmazsa kızamığa yakalanacak

Özellikle çocukluk yaşlarında karşılaşılan kızamık hastalığının önüne geçmek için kullanılan aşıları yaptırmak istemeyen kişilerin sayısında artış gözlemlendi. Uzman isim konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KIZAMIK NEDİR?
Çocukluk yaşlarda ortaya çıkan, bulaşarak yayılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yakalanan kişilerin vücutlarında bazı semptomlar görülür ve direnç düşer. Vücudun direncinin düşmesiyle birlikte hastalık, zatürre, orta kulak iltihabı, menenjite dönüşebilir. Ciddi sonuçlar doğurabilecek bu hastalığa karşı dünya genelinde aşılama yöntemiyle önem alınmaktadır. Aşının insanlar arasında yayınlaştırılmasının ardından hastalığın görülme sıklığında yüzde 95 oranında bir azalma meydana gelmiştir.


VAKALARA ARTIYOR!

Özellikle çocukluk yaşlarında karşılaşılan kızamık hastalığının önüne geçmek için kullanılan aşıları yaptırmak istemeyen kişilerin sayısında artış gözlemlendi. Uzman isim konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Türk Pediyatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut, son zamanlarda kızamık vakalarında büyük bir artış olduğuna dikkat çekerek, "Uluslararası Pediatri Derneği ile birlikte yaptığımız çalışmada aşı karşıtlığının yükselişte olduğunu görüyoruz. Toplumdaki oranlarına baktık. Bir tehlikeyi fark ettik. Aşı kararsızlığı büyüyor. Bu büyümenin kanıtı olarak da gördük ki kızamık patladı bu sene. Mesela geçtiğimiz aylarda bir çocuk hastamızın kızamık olduğunu anlayıp hemen maskesini taktırıp, kendimiz de maske taktık ve polikliniğe almadan hemen acile aldık" dedi.


SADECE CERRAHPAŞA'DA 17 KIZAMIK VAKASI GÖRÜLDÜ
Sadece Cerrahpaşa'da geçtiğimiz aylarda 17 kızamık vakası gördüklerini ifade eden Doç. Dr. Barut "Cerrahpaşa acile günde 100 çocuk hasta geliyor. Günde 2 bin hasta bakan hastaneler var. Türkiye geneline oranlarsak belki 10 binleri bulan kızamık vakası olabilir. Böyle giderse artarak devam eder" diye konuştu.

Hastalığın bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle kişiler arasında hızlı bir şekilde yayılacağına dikkat çeken Barut, Kızamığın bulaştırabilme oranı çok yüksek ve birkaç dakika yan yana otursak dahi geçebilir. Toplumda aşılanmayanların oranı artınca büyük bir salgın şeklinde ortaya çıkacak. Kızamık için yüzde 95 oranında aşılama kritik bir eşik. Her hastalıkta bu yüzde farklıdır. Kızamıkta yüzde 95'in altına düşmemeli" dedi.

AŞILAMA YÜZDE 95'LERİN ÜZERİNDE OLMALI
Geçmiş dönemlerde kızamık aşısı yaptıran kişi sayısının yüzde 95'in üzerinde olmasından kaynaklı hastalığın görülmediğini dile getiren Barut, Doç. Dr. Barut "Biz asistanlık yıllarımızda kızamık görmemiştik. Son 4-5 senedir kızamık görmeye başladık. Bulaşıcı hastalıkların sayısı aşı kararsızlığı ile birlikte artacak" yorumunda bulundu. "Bizim hepimizin kızamık aşısı var" diyen Doç. Dr. Barut, şunlara dikkat çekti: "Antikorlarımız var. Bu sebeple hastalanmıyoruz. Fakat toplumda aşılanmayanların oranı arttıkça, kızamık çok büyük bir salgın şeklinde ortaya çıkabilir." Aşı kararsızlarının aşının yabancı bir madde olduğunu düşündüğünü söyleyen Doç. Dr. Barut, "Geçtiğimiz yıllarda aşı karşıtları kongre yapacaktı. Derneğimizin baskıları ile bu engellendi" ifadelerini kullandı.

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Aşı kızamıktan korunma için en önemli yöntemdir. Kızamık aşısı çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere iki doz olarak uygulanmaktadır. Doğru tarihte yapılan aşılama ile hastalığın ortaya çıkaracağı olumsuzlukların erkenden önüne geçilmiş olunur.

Bu hastalık dünyanın en yaygın bulaşıcı virüslerinden biridir. Sıklıkla çocuk yaşlarda görülür fakat aşılama yapılmayan yetişkinlerde de bu hastalığa yakalanabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.