Üniversiteye Giriş Sınavı ve Tercih Dönemi

Üniversiteye Giriş Sınavı ve Tercih Dönemi

Bu yılın son üniversite giriş sınavı olan Lys sınavı da yakın bir tarihte sona erdi. İlk aşama olan Ygs ‘ye bu yıl ki istatistiklere göre yaklaşık iki milyon kişi katılırken ikinci aşama olan Lys’ ye yaklaşık bir milyon...

Bu yılın son üniversite giriş sınavı olan Lys sınavı da yakın bir tarihte sona erdi. İlk aşama olan Ygs ‘ye bu yıl ki istatistiklere göre yaklaşık iki milyon kişi katılırken ikinci aşama olan Lys’ ye yaklaşık bir milyon aday katıldı. Hayatlarını hayallerini belirleyen süreçte öğrenciler saatlerce ter döktüler. Bu yılki lys sınavını öğrenciler çıktıktan sonra ise yorumladı. Çoğu sayısal öğrenci fen sınavında beklediklerinden daha farklı alanlarda ve genel olarak yoruma dayalı soruların olduğunu belirttiler. Sayısal işlem yeteneği gerektiren konulardan kolay sorular soruluyorken sözel ve ezbere dayalı konularda yorum yapma yeteneğini ölçen soruların sorulduğunu düşünüyorlar.

Adayların sınav hakkında yorumları farklı olsa da sonuç olarak bu yıl ki üniversiteye giriş için olan sınavlar tamamlandı. Artık öğrenciler yeni bir heyecanın içerisindeler.

Öğrenciler artık internette hesap yapmaya başladılar. Yaptıkları netleri ile hayalleri olan üniversiteleri kazanıp kazanamayacaklarını internette özel olarak hazırlanmış robotlar yardımıyla öğrenmeye ve hesaplamaya başladılar. Tabi ki ailelerde bu süreçte öğrenci adaylarının heyecanına ortak oluyorlar. Aileler de çocuklarının hayalleri emekleri için uğraştıkları için bu dönem aileler için de önemli .Tercih sürecinin ise 11-12 Temmuz tarihlerinde başlayacağı söyleniyor.

Tercihler ise sınavın zorluğuna veya kolaylığına göre belirlenecek. Uzmanlar sınavın geçen seneki sınavdan daha zor olduğunu özellikle Lys matematik sınavının öğrencileri zorladığını belirttiler. Bu yüzden bu seneki sınavda sıralama yapılırken öğrencilerin matematik netleri daha çok önem arz ediyor.

Öğrenciler istedikleri bölümlere farklı puan türlerinde aldıkları puan ve sıralamalarla giriş yapacak. Örneğin sağlık bilimleri tıp alanında bir üniversite seçimi yapmak isteyen öğrenci MF3 puan türüyle giriş yapabilecekken mühendislik teknik alanında meslek seçimi yapmak isteyen bir öğrenci ise üniversiteye MF4 puanıyla giriş yapabilecek.

Tercih dönemi bittikten sonra ise adaylar artık üniversite öğrencisi olabilecekler. Aileler de bu aşamadan sonra öğrencilerle birlikte tam manasıyla rahatlayabilecekler. Tabi ki bu süreç ve sonrasında sağlıklı düşünmeyi ihmal etmemeliler. Öğrenciler seçecekleri meslekleri isteyerek ve severek yapmalıdırlar. Çünkü seçtikleri meslekleri yaklaşık en az 40 yıl kadar yapabilecekleri düşünülürse öğrencilerin girdiği bölümden ve üniversiteden memnun olması gerekir. Bu noktada ailelerin çocuklarının sevdiği mesleği yapması yönünde teşvik etmesi öğrenciler için önem arz ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.